Együtt a klímáért a Szilvafesztiválon

A szarvasi Szilvanapokon, szeptember 10-én és 11-én több, mint kétszáz érdeklődő fordult meg Szarvas Város Önkormányzata és az Energiaklub klímatudatossági programjain.

Az Energiaklub szakértői a Vajda Péter utcában klímaakciókkal várták a fesztiválozókat pénteki és szombati napon.  A kiállított standnál az oda látogatók megtekinthették a projekt klíma vándorkiállítását, melynek plakátjai az esővíz hasznosításától az energiatakarékos életmódig számos hasznos tippet adnak a fenntarthatóbb életvitelhez. Az Energiaklub szakértői megválaszolták a látogatók további kérdéseit, a klímaváltozás érzékelhető hatásairól beszélgettek, és arról, hogy a mindennapjaikban egyéni szinten mi mindent tesznek az éghajlat védelme érdekében. Legtöbben az aszályra, a hőhullámokra és az évszakok felborult rendjére és az egyenetlen csapadékvíz eloszlásra panaszkodtak. Az is kiderült, hogy sokan komposztálnak, esővizet gyűjtenek, vagy gyalog, illetve kerékpárral járnak dolgozni, de sokan lakóépületüket is igyekeznek minél inkább energiatakarékosabbra alakítani energetikai megújítással és megújuló energia használattal. Aki klímatudatos viselkedésével igyekszik odafigyelni a környezetére, az feltehette magát Szarvas Nagy Zöld Térképére, amit a szakértők az aszfaltra terítettek ki.

A vándorkiállítás megtekintésén és beszélgetésen kívül bárki felmérhette tudását a klímaváltozás témájában egy szakértők által készített totóval, a bátrabbak pedig egy haladó szintű keresztrejtvényt megfejtve nyomozhatták ki, hogy ki (vagy mi) az igazi klímagyilkos vagyis a klímaváltozásért leginkább felelős.

A Vajda utcában szervezett klímaakciók mellett a gyermekek sem maradtak ki a szemléletformáló programjainkból.  A Benka Gyula Általános Iskola udvarán berendezett Kölyökudvarban a gyerekek vidám kifestők és feladatok segítségével ismerkedhettek a mindennapi fenntarthatósággal: segíthettek a manónak, aki elfelejtette leoltani a villanyt, vagy kiválasztották a levegőt szennyező és nem szennyező járműveket. Amíg a gyerekek rajzoltak vagy rajzos klímatudatossági feladatokat oldottak meg, szüleik kitölthették a szakértők által készített totót, keresztrejtvényt, és tanácsot kaphattak az energiatakarékosság témájában.

Küldje be ötleteit, javaslatait Szarvas, Hunya és Csabacsűd közös Klímastratégiájához!