Szarvas nyerte el a Klímabarát települések különdíját

2020-as évben Szarvas Városa nyerte el a Klímabarát Települések Szövetsége által létrehozott Klímabarát Település különdíjat. A kitüntetést a város elsősorban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásért tett jó gyakorlataiért kapta. Emellett a megújuló energiaforrások nagyfokú hasznosításában is élen jár Szarvas a hazai települések között.

A díj kapcsán készült interjúban Babák Mihály polgármester elmondta, hogy az önkormányzat komolyan gondolja a klímaváltozást elleni fellépést és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy igyekszik megújuló energia alapú termelésével minél inkább csökkenteni a település szén-dioxid kibocsátását. A településen az önkormányzati fenntartású épületek nagy részének fűtése geotermikus energia alapon működik, melyet a településen 2 kiépített termálkút lát el. Szarvas emellett az igen kedvező napenergia adottságait is kihasználja: a helyi közintézmények mindegyike rendelkezik már napelemes rendszerrel, melyek széndioxid-mentes, megújuló energia alapon termelik a villamos energiát.  

Az önkormányzati épületek mellett a lakosság is jelentős számban telepített már háztetőkre szerelt napelemes rendszereket, illetve a helyi vállalkozások is egyre inkább szerepet vállalnak a zöldenergia termelésben. A település egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Gallicoop Zrt. naperőmű építését tervezi, de emellett Szarvason található hazánk legnagyobb villamos energiát előállító biogáz üzeme is.

Szarvas városa a megújuló energiatermelésben nyújtott kiemelkedő eredményei mellett környezetvédelmi és vízgazdálkodási kérdésekben is élenjár a hazai önkormányzatok között. Szarvason működik például a Szent István Egyetem Öntözési és Vízgazdálkodási Intézete, ahol számos érdekes kutatómunka folyik a vízgazdálkodás területen.

A település polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzat egyik fő motivációja a klímavédelmi intézkedések megvalósításában, hogy Földünket minél inkább megkímélt és élhető állapotba adja át a jövő generációi számára.

Babák Mihály, Szarvas Város polgármesterével készült interjú az alábbi linken érhető el:

A Klímabarát Díj egyik fődíjaként készült promóciós videó Szarvasról:

Küldje be ötleteit, javaslatait Szarvas, Hunya és Csabacsűd közös Klímastratégiájához!